Віртуальний тур


Підписатись



Склалося так, що останні два роки значна частина благодійних фестивалів в Україні пов’язана з війною на Сході та її наслідками. Призначення коштів, виручених на цих фестивалях, може бути різним – від придбання речей, необхідних у повсякденному солдатському побуті, до елементів військового устаткування (наприклад, тепловізорів). Ідуть гроші також на лікування поранених захисників України й на допомогу сім’ям загиблих і полонених.

Одним із таких фестивалів є «Повстанець», котрий існує з 2015 року. Переважно на ньому виступають рок-групи, але також присутня співана поезія; поза тим, в межах фестивалю діє літературний майданчик. Значне місце на фестивалі посідає військово-патріотична і військово-історична тематика. Серед його учасників – відомі рок-групи «Кому вниз», «Вій», “Nokturnal Mortum”, “Outer Space”, автори-виконавці Олексій Бик, Григорій Лук’яненко. Цього року фестиваль пройде у вересні в Черкасах. Зібрані кошти, як оголошено в анонсі, мають піти «на допомогу учасникам АТО».

В червні цього року дебютував мандрівний фестиваль «Харків обрав Україну». В його організації взяв участь відомий український поет і рок-виконавець, який мешкає в Харкові, Сергій Жадан. Опріч своїх поезій, Сергій відомий іще як учасник проекту «Жадан і собаки» спільно з групою «Собаки в космосі». Фундатором цього фестивалю стала регіональна громадська організація «Українське об’єднання учасників бойових дій та волонтерів АТО в Харківській області». Особливість його в тому, що його учасники, рок-групи з Харкова (а серед них, зокрема «Шабля», «Урбаністан», «Село і люди», «Папа Карло»), їздять із концертами по всій Україні. Кошти, зібрані в процесі гастролей, спрямовуються на допомогу дітям, чиї батьки загинули, захищаючи Україну від сепаратистів та російської агресії. Фестиваль також покликаний показати, що Харків, місто із давніми рок-традиціями, «був, є і буде справжнім українським, патріотичним містом».

Не менш гучним виявився фестиваль «Рок-Брама», котрий був торік започаткований у Вінниці благодійним фондом «Львівська Брама» та Всеукраїнським об’єднанням учасників бойових дій і волонтерів АТО. Для публіки грали такі зірки вітчизняного рок-н-роллу, як «Тартак», «Мотор’Ролла», «От Vinta». Адресати допомоги – 59-та окрема механізована бригада та 3-й полк спецпризначення. Крім того, кошти спрямовуються на допомогу пораненим на війні бійцям, які проходять реабілітацію у військових госпіталях України. Цього року повторення фестивалю очікується восени.

Інколи такі фестивалі проводяться під вивіскою благодійних ярмарків. Приміром, у Львові з 2015 року відбувся Волонтерський етно-ярмарок. Влаштовує його громадська ініціатива «Християнський волонтерський рух», громадська організація «Капеланське служіння війську» та благодійний фонд «Сопричастя». Головна подія ярмарку – продаж етно-сувенірів, авторської ляльки та одягу. Є також і військово-прикладні заходи – проводяться заняття з тактичної медицини і плетіння маскувальних сіток. На сценічних майданчиках виконується патріотична і духовна музика, діє літературна сцена. Як і у випадку з «Рок-брамою», кошти, зібрані під час фестивалю, йдуть на допомогу конкретним військовим частинам. Торік гроші, уторговані на ярмарку і пов’язаних із ним заходах пішли, як говориться в одній із його афіш, на «персональне забезпечення бійців 57 і 81 бригад Збройних сил України та батальйону Національної гвардії «Донбас»». Очікується, що ярмарок пройде й цього року.

З місцевих благодійних фестивалів досить високою репутацією користується міжнародний фестиваль «Rock’n’Ball”, який відбувся вже вп’яте. Основна ідея – поєднання рок-музики і футболу, пропаганда спорту і здорового способу життя. Тому окрім музичних виступів мали місце спортивні змагання. Традиційне місце проведення фестивалю – село Соснівка Полтавської області. Започаткований він був у 2011 році. В цьому році фестиваль проходив 28-29 травня за участю київських рок-груп «Тінь Сонця», «Вій», «Табула Раса», іспанської «Brothers ‘til We Die”, білоруської «Заточка». Кошти від продажу квитків були спрямовані на організацію відпочинку дітей учасників війни з Росією на Сході України в оздоровчому таборі «Джерело».

В останній рік в Європі знову актуальною стала тема біженців. Для України вона теж має неабияке значення, оскільки на її території перебуває близько 7 тисяч іммігрантів – причому тільки легальних, тобто таких, хто отримав офіційний дозвіл на проживання в України; статистика щодо «нелегалів» містить суперечливі дані. Але крім того, в результаті дій сепаратистів на Сході України і російської агресії, в Києві і в інших містах України, вільних від бойових дій, збільшилася кількість утікачів із зони конфлікту. За різними підрахунками, їхня кількість становить близько 1,8 млн осіб.

Перед усіма ними постає проблема не лише пошуку засобів до існування, але й ресоціалізації, спроби знайти себе в новій ситуації. Цій проблемі був присвячений перший міжнародний благодійний фестиваль до Міжнародного дня біженця, який пройшов 20 червня 2016 року в Мистецькому Арсеналі. Фестиваль був організований спільно Агентством ООН у справах біженців та українськими волонтерськими ініціативами. Поряд із традиційними атракціями типу страв, виготовлених за рецептами країн походження біженців, ознайомлення з піснями, танцями і звичаями переселенців (наприклад, ефіопська кавова церемонія), на фестивалі презентували свої досягнення й досвід ті переселенці та біженці, які відкрити на новому місці власну справу – кав’ярні, виробництво делікатесів, шиття одягу і навіть школу бойових мистецтв. Фестиваль мав також просвітницьку частину. В його рамках проходили документальна вистава Театру переселенця «Києве мій», а також мистецький проект «Одісея Донбас», присвячений історії покинутих міст і містечок Донбасу. Частина прибутку від фестивалю спрямована на підтримку дітей переселенців зі Сходу України.

В 2014 році Заслужений лікар України, громадський діяч і політик Ольга Богомолець започаткувала Міжнародний фестиваль «Музика Шопена під відкритим небом». Вже третій рік поспіль він проходить в історико-культурному комплексі «Замок Радомисль» в містечку Радомишль Житомирської області. На фестиваль традиційно запрошуються відомі українські і польські піаністи – виконавці творів великого польського композитора, а також учні українських консерваторій і музичних шкіл. Виступи проходять на одному з островів, котрі знаходяться на території Замку, що омивається річкою Микою. Концерти мають благодійний характер – кошти, уторговані з продажу квитків, ідуть на допомогу сім’ям учасників Революції Гідності та тих, хто загинув на Сході України на війні з російськими окупантами. Допомога ця здійснюється в рамках проекту «Люди допомагають людям», мета якого – пряма адресна допомога сім’ям загиблих, без посередників та проміжних фондів.

В 2016 році Ольга Богомолець започаткувала із цією ж метою ще один благодійний фестиваль – Міжнародний бардівський арт-марафон «Краплі добра». До участі в ньому були запрошені автори-виконавці і письменники з восьми країн світу. Серед них – Ігор Жук, Михайло Новицький, Євген Рибчинський, Вячеслав Купрієнко, Ірен Роздобудько. У фестивалі брала участь зі своїми піснями й сама його засновниця. Кошти від нього також пішли на допомогу сім’ям загиблих на Сході України в рамках проекту «Люди допомагають людям».

Поділіться з друзями: