Віртуальний тур


Підписатись



Нещодавно були опубліковані два незалежних один від одного рейтинги найбільш щасливих країн у світі. Крім аналітиків ООН, свій варіант рейтингу запропонували і фахівці компанії Jetpac. Цікаво відзначити, що Організація Об'єднаних Націй найбільш щасливими назвала європейські країни, в той час як Jetpac - країни Латинської Америки.

Jetpac - стартап, який відомий своєю аналітикою соціальних мереж. Щоб скласти рейтинг найщасливіших країн у світі фахівці організації проаналізували 150 мільйонів фото в Instagram за останній рік. Справедливим критерієм щастя виступили посмішки - аналітики враховували жителі яких країн найчастіше посміхаються на фото, а також скільки лайків отримують такі фото з посмішкою.

Згідно з оприлюдненими даними більше всіх у світі посміхаються жителі Бразилії, на другому місці громадяни Нікарагуа, замикають трійку колумбійці. У п'ятірку найбільш усміхнених жителів планети потрапили також болівійці і костаріканці. А от українці виявилися лише на 36 місці з 124 країн.

Команда історико-культурного комплексу Замок-музей Радомисль вирішила ознайомити Вас з лідерами обох рейтингів, а також розповісти про фактори завдяки яким громадяни цих держав відчувають себе такими щасливими. У свою чергу поділимося невеликим секретом - щоб стати трішки щасливішими в Україні досить відвідати Замок-музей Радомисль, де набратися позитивних емоцій як мінімум на найближчі місяці.

Рейтинг за версією аналітиків ООН

1 місце - Данія

Крім того, що Данія вже не в перший раз називається найщасливішою країною світу, вона також є найменш корумпованою державою. Країна може гордитися одним з найвищих у світі показником ВВП на душу населення, правда у датчан і найвищий у світі податок на доходи фізичних осіб. Крім всіх цих благ, додають щастя і місцеві традиції, зокрема важливою для датчан є концепція hygge, що віддалено перекладається на українську як затишок. Насправді це більш широка концепція, яка означає щастя і гармонію в люблячому колі сім'ї, друзів і громади свого району, міста, країни.

А от щоб долучитися до датського щастя, варто побувати в одному з найстаріших міст Європи - столиці Копенгагені, який своєю приголомшливою архітектурою нагадує казки Ганса Христіана Андерсена, до речі опинитися в казці можна і відвідавши Замок Радомисль.

2 місце - Норвегія

Одна із найбагатших країн світу завдяки великим запасам нафти і газу, Норвегія також славиться високим рівнем доходів жителів і має одні з найвищих стандартів життя у світі.

Напевно щастя місцевим жителям додає і приголомшлива норвезька природа. Країна славиться своїми мальовничими фіордами - вузькими довгими морськими затоками зі скелястими берегами. Фіорди входять в десятку найпопулярніших туристичних місць світу за версією журналу National Geographic.

Норвегія ретельно оберігає свою природу і диких тварин - тут збереглося величезне поголів’я лосів, ведмедів, вовків. Відома Норвегія і приголомшливою морською риболовлею - тут із задоволенням ловлять і поїдають лосося, оселедець, скумбрію та іншу рибу, а також китів, м'ясо яких популярне в місцевій кулінарії. А якщо Ви хочете скуштувати середньовічну кухню, то Вам неодмінно слід відвідати Трапезну Замку-музею Радомисль.

3 місце - Швейцарія

Швейцарія є найбагатшою країною у світі за рівнем багатства кожного дорослого громадянина. Тому майже у всіх жителів країни є кошти, щоб насолодитися знаменитими на весь світ гірськолижними курортами в Альпах, красотами швейцарської Рів'єри і курортами на Женевському озері.

Загальному добробуту сприяє і той факт, що на території Швейцарії не проводилися бойові дії з 1815 року, і країна у всіх війнах зберігала свій фірмовий нейтралітет.

4 місце - Голландія

У Голландії щороку додає позитиву сезон цвітіння тюльпанів - національного символу країни. Знаменитий парк тюльпанів Кекенхоф відкривається на весняний сезон 20 березня і приймає відвідувачів до 18 травня. Парк є найбільшим квітковим парком у світі - на території в 32 гектари ростуть понад 7 мільйонів тюльпанів та інших квітів найрізноманітніших форм і кольорів.

Природно, що ні тюльпанами єдиними задоволені голландці. Їхня маленька країна є однією з найбагатших у світі за рівнем доходів на душу населення і входить до десятки країн-найбільших експортерів товарів і послуг у світі.

5 місце - Швеція

Входить до п'ятірки найменш корумпованих країн світу, а також є найдемократичнішою і однією з найбагатших. Шведському щастю сприяють і місцеві традиції. Наприклад, однією з важливих шведських ідей є lagom. На українську це віддалено можна перекласти як досить, а насправді значить міру - не багато, не мало, а саме стільки, скільки достатньо.

Дотримуються шведи й іншої важливої національної традиції - fika, що приблизно значить «перерва на каву». Вважається, що кожну година на це невимушене спілкування між колегами за чашкою кави і тістечком або фруктами треба виділяти 15 хвилин.

Рейтинг за версією аналітиків Jetpac

1 місце - Бразилія

Для того, щоб посміхатися в Instagram у бразильців є причини - їх економіка є однією з найбільш швидкозростаючих у світі, зростає і добробут громадян. Одна з великих галузей місцевої економіки - туризм, адже Бразилія настільки величезна і різноманітна, що може запропонувати практично все.

Тут і старі мальовничі колоніальні містечка на кшталт Ору-Прету, і архіпелаги з островами на зразок Фернандо Де Норонха, і величезні водно-болотяні землі Пантанал з ягуарами і сотнями інших видів місцевих тварин і птахів, і, звичайно ж, безкраї джунглі річки Амазонка. Безсумнівно, щастя бразильцям додають і щорічні місцеві карнавали, найближчий пройде в лютому 2015 року.

2 місце - Нікарагуа

А ось у мешканців Ніарагуа - однієї з найбільших країн Карибського басейну, причин посміхатися значно менше. Їхня країна є однією з найбідніших у своєму регіоні, а 80% населення живе на менше ніж $ 2 в день. Проте, місцеві жителі напевно звертають більше уваги на плюси - зокрема, за останні кілька років їх країну стало відвідувати все більше туристів, і туризм став найбільшою галуззю місцевої економіки. Візитерів тут в основному цікавлять прекрасні місцеві пляжі, тривалі пішохідні маршрути для турпоходів, а також стародавнэ іспанське місто Леон.

3 місце - Колумбія

Після десятиліть громадянської війни і бідності Колумбія нарешті йде на поправку - економіка країни зростає ударними темпами. Також з кожним роком країну відвідує все більша кількість туристів. Є у колумбійців й інший привід для щастя - їх країна входить до списку найбільш різноманітних за ландшафтами і біорізноманіттям.

Тут є і чудові пляжі, і ліси, і пустелі, і національні парки. Одне з улюблених туристами місць - середньовічне іспанське місто Картахена, де збереглася фортеця і старе місто іспанських колонізаторів.

4 місце - Болівія

Напевно болівійці, які масово посміхаються в Instagram впевнені, що щастя не в грошах. У Болівії значна частина населення живе в бідності, економіка росте повільно, а зовнішні борги швидко. На цьому тлі лише туризм показує стабільне зростання і є важливою статтею доходу для бюджету країни. А тягнуть сюди туристів приголомшливі гори Анди, знамените високогірне озеро Тітікака, а також руїни і пам'ятники стародавніх цивілізацій, які колись населяли ці території, наприклад Інків.

5 місце - Коста-Рика

Жителям Коста-Рики є набагато більше причин бути щасливими, ніж їх сусідам - адже їх країна є однією з найбагатших і стабільних в регіоні. Також Коста-Рика вважається найзеленішою країною світу - тут ретельно захищають навколишнє середовище, а нещодавно заборонили полювання.

Крім цього, країна є найбільш відвідуваною туристами в центральній Америці. А подивитися сюди їдуть на незайману місцеву природу, вулкани з найчистішими озерами в кратерах, пляжі і середньовічну архітектуру іспанських колонізаторів.

Поділіться з друзями: