Віртуальний тур


Підписатись



Кременецький замок був збудований задовго до народження Бони - дружини польського короля Сигізмунда І найвідомішої володарки замку. Існує думка, що звели фортецю у VIII-IX ст. Свою славу Кременецька твердиня здобула після того, як Хан Батий на чолі чисельної монгольської орди взимку 1240-41 років не зміг її здобути.

В історію ж фортеця увійшла, як ми уже зазначили, під іменем польської володарки італійського походження - Бони Сфорца. Її можна порівняти з легендарним графом Дракулою. Кажуть, що королева прагнула вічної юності та краси, а оскільки чарівних кремів та пластичної хірургії в ті часи не було, то використовувала Бона Сфорца кров невинних дівчат. Їх кидали на гострі кілки решітки-перекриття в одній з башт Кременецького замку, а ярусом нижче володарка приймала нелюдський душ… Існує легенда про міст з волосся, по якому королева діставалася до замку. Є переказ, який стверджує, що Бона переховується в криниці підземного палацу й на Великдень виходить з підземелля, тримаючи у роті золоті ключі від таємної скарбниці, повної золота.

У 1536 році король подарував своїй коханій Кременець та його околиці. Бона Сфорца одразу дала вказівку укріпити фортецю - високі замкові стіни, три вежі, казарми, господарські споруди та порохівниці. Управляючи краєм через своїх старост, Бона запровадила систему непосильних грошових і натуральних податків, мордуючи народ з усією жорстокістю чужоземки. А від‘їжджаючи в Італію по смерті чоловіка, вивезла з Кременця 70 возів (!) добра. Вперше замок впав під натиском півторамісячної облоги козаків на чолі з козацьким полковником Максимом Кривоносом у вересні 1648 року. Найцікавіше, що тоді фортеця впала вперше і востаннє. Адже після того як твердиню було здобуто і зруйновано замок так і не відбудували.

Нині Замкова гора - туристичний об‘єкт Кременецького державно-історичного архітектурного заповідника, причому квитки для відвідування руїн замку не потрібні. Тисячі людей приїжджають сюди, щоб помилуватися фортечними мурами та чудовою панорамою міста, яка відкривається з гори. Готична арка в’їзної брами веде до замкового подвір’я. Колись тут височіла місцева телевізійна вежа, а нині лише руїни фортечних стін щербато бовваніють над Кременцем.

Поділіться з друзями: