Віртуальний тур


Підписатись



В основному Божа Матір зображується на іконах по пояс, з піднятими до рівня голови руками. Ця молитовна поза відома ще з давніх часів. Богородиця молилася за все людство і її підняті до неба руки стали символом невпинної, вічної молитви, що несе світові захист і надію. На Русі ікони з таким зображенням Богородиці отримали назву «Незламна стіна».

Образ Богородиці Оранти вирізняє з поміж інших ікон Божої Матері його монументальність та велич. В образах Богородиці Оранти показані риси великої Матері світу. За старовинною традицією зображення Оранти розміщували у вершині вівтаря – головного місця храму.

З давніх часів на зображеннях Оранти, на Її грудях, розміщений диск, в центрі якого зображується Немовля Ісус Христос, що оточений сяйвом слави.

Ікона є справжнім вікном в загадковий та непізнаний духовний світ. В цьому її символізм, звідси і її особлива мова, де кожний знак – це глибокий символ, що означає дещо більше, ніж він сам.

Одним із таких символів в християнстві є веселка. Веселка в християнстві символізує прощення, домовленість між Богом та людьми.

Всевишній суддя часто зображувався сидячим на веселці. Три головні кольори веселки означають в християнській символіці наступні образи: світової пожежі - червоний колір, нової землі - зелений колір та всесвітнього потопу - синій колір. Сім кольорів веселки символізують сім дарів Святого Духа та сім Сім кольорів веселки символізують таємниче число «7», яке Богом закладено в основу небесного та земного буття: шість днів творіння і сьомий – день спокою Господнього.

Семицвіт веселки, яка як міст перекинута від одного краю до іншого, символізує також зв'язок між Новим та Старим Заповітом; вона також символ мосту між тимчасовим життя на землі та вічним життям на небі.

В церковній символіці колір золота, як і жовтий колір – символ царської слави, достоїнства, багатства. Цей колір подібний до сонячного блиску.

Блакитний колір – символізує небесну чистоту, непорочність, символ вищої енергії.

На іконах Божа Матір зображується як правило в покривалі пурпурового кольору, яке надіто поверх темно-синіх або зелених риз. Колір покривала символізує, що Богоматір – Цариця небесна. В старовину пурпурові шати були одягом царів і цариць.

Зелений колір є символом вічного життя та оновлення всіїє людської природи.

Червоний колір – символ безмежної, глибокої любові Бога до людей.

Фіолетовий колір – колір глибокої духовності.

Ікона – явище абсолютно унікальне в середньовічній культурі. Символіка зображених предметів, жестів, кольори – це все і є мова ікони. Складно оцінити значення ікон, не знаючи цієї мови.

Поділіться з друзями: