26 травня у Конференц залі нашого Замку-музею відкрилася виставка авторських ікон Мирослави Збожної.

На виставці представлено двадцять сім робіт виконаних на полотні та дереві. Ці твори мають свою яскраву особливість. Своїм корінням вони сягають давнини, адже автор робіт, пані Мирослава, черпала натхнення у домашній українській іконі. Проте їх вигляд є відлунням сучасної України. Вони зберігають автентичні візерунки, орнаменти. обличчя святих сповнені теплоти та духовної радості. Споглядаючи ці твори сповнюєшся радістю та легкістю. Кольорова гама робіт витримана та не нав’язлива. Ікони на синьому фоні, що наче відтворює небо, занурюють глядача у Космос, який належить Господу. Зоряне небо в роботах Мирослави Збожної має безліч відтінків гармонійно поєднаних між собою. В декорі цих творів читаються давні українські орнаменти. Богородичні образи виконані у пастельній та золотавій гамі кольорів. В них - ніжність та любов, яку дарує Богородиця усім людям. Обличчя Богородиці виражає живі емоції та Божествену стриманість. Яскравим українським колоритом наповнені роботи створені під впливом подільської ікони. В образах намальованих пані Мирославою кожен з відвідувачів зможе сам побачити цікаві риси українських ікон, які споглядав в інших залах музею. 

Звичайно митець не може залишатися поза часом. Свої переживання та народу він втілює у смислових образах. Одна з ікон Мирослави Збожної змальовує трагічність втрат під час Революції гідності. В іконі «Не Ридай Мені Мати» пані Мирослава зобразила загальний образ усіх матерів, що втратили свою дитину задля перемоги. Богородиця на цій іконі є образом сили й мужності. Тягар страждань падає саме на неї, але вона знаходить втіху та сили щоб прийняти їх.  

Свої ікони Мирослава Збожна передавала на передову для українських бійців. Військові згадували, що ці ікони допомагали вижити та вибратися з пекла Іловайського котла.

Одну з ікон, яка має промовисту назву «Мир і Слава» пані Мирослава присвятили українським воїнам, що потребують сьогодні захисту. Понад 5 тисяч освячених листівок з цим зображенням були передані бійцям. Сподіваємося, що Богородиця сховає й захистить під своїм покровом воїнів України.

Три ікони: «Не ридай Мене, Мати. Небесна сотня», «Архістратиг Михаїл», «Богородиця «Мир і Слава» були освячені у Свято-Михайлівському Золотоверхому монастирі. Ці ікони будуть представлені на благодійному аукціоні. Кошти підуть на створення постійно діючого фонду для реабілітації поранених.

Все життя пані Мирослава вкладала свої таланти, творчість та душу у улюблену справу, створюючи телевізійні програми, такі як  «Мистецький склеп», «Етнос», «Секрети вічності. Космос давньої України» та інші. За програму “Космос давньої України” у 1998 році на Міжнародному телерадіофорумі “У третьому тисячолітті – разом” пані Мирославу було відзначено дипломом лауреата конкурсу як автора, режисера і художника. Під час роботи над проектами Мирослава Збожна занурилася у надзвичайний фантастичний світ української народної творчості. Це як окремий Всесвіт у нашому світі. Під впливом цього безмежного переплетіння символів, знаків, вірувань, традицій народилися цикли картин «Українські ЗОДІЇ» «Сад божественних пісень», «Київські фрески», та серія робіт жіночих образів «ТА, що…». Пані Мирослава художником себе не вважає, тому за старою телевізійною звичкою підписує свої картини – «автор». 

Ми пропонуємо кожному відвідувачу Замку-музею «Радомисль» завітати на виставку та отримати особливу насолоду від теплих ікон Мирослави Збожної.