Віртуальний тур


Підписатись



Незвичайне дефіле: старовинні етнічні костюми і звичайні українки замість моделей. Під час показу мод дизайнери та майстрині представили автентичний одяг з різних регіонів України.

Територія історико-культурного комплексу Замок-музей Радомисль на цілий день перетворилася на велику площадку для першого Всеукраїнського фестивалю-показу етнічного й стилізованого одягу та аксесуарів «Аристократична Україна».

Впродовж дня глядачі мали змогу ознайомлюватися із колекціями одягу від дизайнерів Модного дому «RITO», мережі магазинів «Синій Льон», міні-колекцією молодих дизайнерів Орисі та Мирослави Зубачик зі Львова, а ще під час показів були представлені стилізовані жіночі аксесуари ручної роботи – сумки, віночки, пояси та прикраси. Родзинкою фестивалю став вихід моделей у автентичному одязі, який носили наші пращури на Донеччині та Волині, а також в національному вбранні таких країн як Малайзія та Південна Корея. Посольства саме цих країн люб’язно надали свій національний одяг для анонсування наступного уже Міжнародного фестивалю культур народів світу «Віа Регія», що відбудеться восени у Замку-музеї Радомисль.

«Для мене поняття «аристократична Україна» не зовсім те, що про нього думають інші. Аристократом можна бути не тільки по крові. Бердяєв писав, що аристократи – це ті люди, які сповідують три життєві принципи – свобода, гідність і честь. Мені дуже хочеться, щоб українці повернулися до свого коріння, до своєї неймовірно потужної історії. Сьогодні ми станемо ще більш сильними, бо повертаємося до свого коріння, любові до етнічного, українського. Сорочку-вишиванку я одягаю часто. Кожного разу приходжу у вишиванці до Верховної Ради. У мене немає окремого дня вишиванки! Сорочка-вишиванка є таким собі бронежилетом – я знаю, що до мене ніяка брехня, ніякі спокуси, ніяке погане око не чіпляється, тому що мене захищає моє рідне, українське», – відзначила організатор фестивалю Ольга Богомолець.

Команда Замку Радомисль переконана, що подібні фестивалі сприятимуть пізнанню етнографічної та культурної спадщини і досягнень регіонів України. "Коли дівчинці наставало 14-15 років, вона була готова складати собі весільну скриню. У ній обов'язково мало бути полотно – на простині, святкові і щоденні, наволочки, на сорочку собі і чоловікові, дитині. Полотно – на усі потреби, які виникали. Його жінка мала зробити своїми руками. Я щаслива, що сьогодні можемо повертатися до української традиції, і що жінка вже не мусить так тяжко працювати", - розповіла Ольга Богомолець.

Під час фестивалю «Аристократична Україна» свої роботи на рівні з кращими професійними дизайнерами демонстрували народні майстри. На роль моделей у показі були запрошені жінки та дівчата з народу. Головна умова – заповнити анкету та розповісти про свій рід і яку він користь приніс Україні. Замість високого подіуму моделі крокували босоніж по витканій з льону старовинній доріжці.

«Я займаюся страхуванням. Дивно, що може пов’язувати страхування й етнічний одяг? Насправді наша культура і мистецтво ввійшло щільно в моє життя сім років тому. Я почала розмовляти українською мовою і стала носити етнічний одяг. У мене більше шести вишиванок є: і сукні, і вишиті спідниці. Я шаную наш одяг і вважаю, що мова культура, вишиванка – це все наш зв’язок з предками. Коли одягаєш довгу сукню, яка вишита майстринями з любов’ю, а я знаю цих майстринь, це одразу відчувається», – поділилася враженням учасниця дефіле Аліна Пашун.

В рамках фестивалю було проведено і ярмарок-продаж робіт українських дизайнерів і народних майстринь, а ще традиційно для подібних заходів для кожна модель могла відчути себе зіркою на персональній фотосесії.. Вибрані світлини згодом надрукують в альбомі "Аристократична Україна".

Поділіться з друзями: