Віртуальний тур


Підписатись



Ці фестивалі в Україні мабуть наймасовіші – для їх організації потрібно небагато коштів і мінімум технічного оснащення.

Фестивалі української авторської пісні стали явищем лише з середини 1985 року, і то під безпосереднім впливом російського руху КСП (клубів самодіяльної пісні), котрий охопив і Україну. Однак україномовні пісні там були рідкістю. Але саме в 1985 році в Києві вперше відбувся концерт україномовної авторської пісні.

Сталося це в Молодому театрі, організатором став його тодішній головний режисер Лесь Танюк. Піднята ним хвиля україномовної авторської пісні була вдало продовжена в 1988 році у Львові, коли там з’явився цілий театр авторської пісні «Не журись!». Театр суміщав також елементи естради і кабаре. Творцями театру стали автор-виконавець, поет і журналіст Андрій Панчишин, співак Віктор Морозов та письменник Юрій Винничук. Пік популярності театру припав на кінець 1980-х – початок 1990-х років. Окрім власних пісень, учасники «Не журись!» виконували також заборонені на той час стрілецькі та упівські пісні.

З 1989 року українську авторську пісню та співану поезію почав просувати фестиваль «Червона Рута». Зірками в цьому жанрі тоді стали Едуард Драч, Андрій Панчишин; через два роки «розкрутилися» акустичні групи «Чорні черешні» та відома вже в підпільних колах «Рутенія».

Того ж року народився наймасштабніший на той час фестиваль «Оберіг». Спочатку кількість його учасників не перевищувала тридцяти, однак уже наступного, 1991 року вона сягнула ста виконавців. Власне заслуга «Оберегу» полягає в тому, що він, по-перше, надав україномовній авторській пісні масового характеру, по-друге – виявився стартовим майданчиком для таких відомих нині в Україні виконавців, як Ігор Жук, Марія Бурмака, В’ячеслав Хурсенко, Левко Бондар, Станіслав Щербатих (Тризубий Стас), Сергій Шишкін, Леся Горова.

Значною мірою продовженням «старої школи», із якою пов’язується, зокрема, «Оберіг», є нинішній фестиваль «Відкриті небеса». Цей пісенно-поетичний фестиваль проводиться в Києві з 2006 року – як правило, влітку або восени, на березі Дніпра в кафе «Очеретяний кіт» або ж у Музеї Івана Гончара. Перший фестиваль пройшов біля Історичного музею й руїн Десятинної церкви. Нині серед його учасників є як виконавці «старої хвилі» кінця 1980-х – початку 1990-х (Едуард Драч, Григорій Лук’яненко, Неля Франчук, Анатолій Сухий, Кирило Булкін), так і зовсім молоді – Ярослав Джусь, Валентина Захабура, Леся Рой і група «Телері», Олександр Музика (Саунд). Фестиваль проходить протягом майже всієї доби.

Деякі фестивалі мають виразне національно-патріотичне спрямування. Таким був «Дзвін», який тричі підряд (з 1990 по 1992 рр.) проходив у Києві. Його організатором і директором був дисидент Микола Кунцевич. Хоча фестиваль не був суто бардівським (у ньому брали участь також рок- і поп-виконавці), однак авторська пісня, представлена на ньому Едуардом Драчем, Марією Бурмакою та іншими, звучала дуже виразно.

Нині патріотичну тематику «Дзвону» розвиває фестиваль ім. К. Єрофєєва (покійного учасника групи «Рутенія»). Хоча стилістично він не має жодних жанрових і вікових обмежень, але більшість із його виконавців складають хлопці і дівчата з гітарами. Або з роялем (як у випадку Романа Коляди або Сергія Шишкіна) чи з кобзами та іншими старовинними інструментами (як той же Едуард Драч, котрий уславився тим, що грав блюз на кобзі, або «Хорея Козацька» Тараса Компаніченка).

Традиційним фестивальним центром авторської пісні є Львів. В місті існує кілька періодичних імпрез, де автори-виконавці можуть поділитися своєю творчістю. В 2011 році там народився один із престижних сучасних фестивалів «Сьома струна». На ньому виступають переважно молоді виконавці. З 2014 року фестиваль носить благодійний характер. Кошти від нього йдуть на потреби української армії.

В 2016 році дебютував Міжнародний бардівський арт-марафон «Краплі добра». Його засновницею стала Заслужений лікар України, громадський діяч і політик Ольга Богомолець. Тут варто додати, що сама Ольга Вадимівна як співачка стартувала на фестивалі «Оберіг». До участі в «Краплях добра» були запрошені автори-виконавці і письменники з восьми країн світу. Серед них – Ігор Жук, Михайло Новицький, Євген Рибчинський, Вячеслав Купрієнко, Ірен Роздобудько. У фестивалі брала участь зі своїми піснями й сама його засновниця. Кошти від нього також пішли на допомогу сім’ям загиблих на Сході України в рамках проекту «Люди допомагають людям».

Поділіться з друзями: